Tidur lepas solat Subuh? Ini berlaku akan pada tubuh anda

Melakukan aktiviti fizikal seharian, memang memenatkan tubuh badan.Masa macam nilah tidur sangat lena.Tapi,bagaimana pula  kalau otak pula yang sangat penat?Ramai dari dalam kalangan kita yang selalu tidur selepas sahaja menunaikan solat subuh.Ya,memang pada waktu subuh nilah masa yang paling sedap tidur kan?Suasana nyaman yang enak ini sepatutnya digunakan untuk memulakan rutin harian anda.Tapi,selimut is keep drag me down when i try to wake up.Apa lagi kalau tidur disamping pasangan masing-masing.Maksud saya yang sudah berkahwinlah.ok!

Image result for letih bangun tidur
Foto credit: mingguanwanita.my
 

Pernah tak anda perasan bila anda dah bangun tidur untuk solat subuh tapi anda tidur balik,anda rasa macam letih sangat sampai mata tak boleh bukak disebabkan terlalu penat?…Aik!..Dah tido berjam-jam lamanya masih penat jugak?

Pengeluaran hormon kortisol akan berlaku  sekitar pukul 3 pagi sehingga pukul 6 pagi dan memuncak sehingga pukul 11 pagi.Hormon kortisol ini bertindak sebagai hormon kecergasan untuk tubuh manusia.

Apabila anda bangun pada waktu subuh untuk lakukan sesuatu seperti solat misalnya,hormon kortisol banyak akan dihasilkan.Tapi,apabila anda lena balik pengeluaran hormon tersebut akan terganggu.Jadi,tubuh dan otak anda akan rasa letih sangat sebab hormon kortisol berkurangan.
Inilah sebabnya anda rasa kurang bersemangat nak bangun untuk buat sebarang aktiviti sepanjang hari dan jika anda memaksa tubuh anda untuk mulakan aktiviti juga,anda akan rasa pening kepala macam nak pitam.Jadi,usahakan untuk mengelak daripada lena lagi selepas subuh.cara-cara mengurangkan rasa letih dengan ESP shaklee

 

Related image
Foto credit: 123rf.com

Tidur yang mencukupi sangat penting untuk kesihatan otak anda.Otak sangat berpengaruh dalam sebarang aktiviti manusia.Sedikit kompilasi pada otak boleh menyebabkan kesan pada masalah  mental seperti stres,depressi,kebimbangan dan ketakutan yang melampau dll.

Waktu yang sangat baik untuk lena adalah pada waktu siang adalah sekitar pukul 30 minit sebelum solat zohor dan apabila selesai wudhu,solat anda akan rasa segar semula.Mimum air sejurus bangun ianya akan membuatkan anda rasa segar sebab tubuh anda akan mengalami dehidrasi sepanjang malam anda tidur.
Anda mungkin boleh cuba Energizing Soy Protein(ESP),ianya mengandungi protein non-GMO yang membantu memberikan tenaga pada tubuh menjadikan anda rasa lebih cergas walaupun telah melakukan aktiviti yang banyak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge