Mengepam Susu Badan?-Ikuti 6 langkah ini-Manfaat Susu…


Hai semua,Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca nazieyar com.Semoga diberi rahmat dan keseronokan dalam menjalani rutin harian.

Pergi kerja happy balik kerja pun happy.

So…

Yang singgah kat entri ini semua mesti tidak lain dan tidak bukan merupakan seorang ibu yang sedang membesarkan bayi yang comel-comel belaka.

Adakah anda suka mengepam susu untuk bayi anda?

Ini selalunya mesti ibu berkerjaya ni.Kalau seorang suri rumah sepenuh masa memang tak perlu lah nak pam susu ni.

Pernah tak anda perasan selepas mengepam,susu badan semakin kurang?

atau…

bayi anda selalu nangis?

atau…

sekitar buah dada anda terasa sakit?

Ini kemungkinan tinggi cara anda mengepam susu salah…

Ada ibu-ibu yang pam susu tapi caranya yang kurang tepat.So,entri kali ini saya nak kongsi Tips Mengepam Susu Badan dengan betul-6 cara mengepam untuk menghasilkan susu yang banyak dan berkualiti serta tubuh anda juga sihat.


1.Mulakan mengepam susu Badan seawal mungkin.

Image result for MENGEPAM SUSU BADAN
Foto credit: merdeka-online.com

 

Sebaik-baiknya,mula mengepam dari minggu pertama kelahiran.Stok ebm lebih banyak sebagai persediaan sekiranya anda tidak dapat membuat perahan susu atau pengeluaran susu badan anda merudum mungkin disebabkan anda tidak sihat ,stres dll.

2.Pam susu anda ditempat yang selesa.

 
Bagi yang ibu-ibu yang sedang berkerja,mohon pada bos anda agar meminta ruang dan waktu sementara untuk anda mengepam susu sekurang-kurangnya 20 Minit.Memang jarang majikan yang memberikan staf mereka peluang tapi anda kena usahakan juga demi kesihatan anda dan bayi anda.

3.Jadual yang konsisten

Image result for consistent images
Foto credit: youtube.com
Anda hendaklah mewujudkan rutin pam yang konsisten agar otak anda  dapat mengawal pengeluaran yang diperlukan untuk setiap pengepaman .Jadi,bila konsisten pengeluaran susu akan lebih stabil.Elakkan tabiat menangguh-nangguh dan mencari alasan seperti “nantilah,sibuklah ,banyak kerjalah”.Pam susu setiap hari untuk memastikan bekalan susu sentiasa ada berterusan.

4.Gunakan pam susu yang berkualiti

Image result for PAM SUSU
klik sini untuk pam susu berkualiti>>>
Foto credit; aznizulhelmi.blogspot.com
Pam yang tidak berkualiti boleh menyebabkan pengeluaran susu tidak efektif dan kadangkala menyakitkan payudara.Susu yang tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya,akibatnya bekalannya akan merudum.

5.Jangan tunggu sehingga susu penuh.

Image result for half full glass of milk
Foto credit:dreamstime.com
Ramai ibu-ibu yang diluar sana suka menangguhkan mengepam sehingga susu penuh baru nak pam.Ini menyebabkan otak menterjemahnya susu tidak diperlukan lagi.Jadi,pengeluaran seterusnya akan dikurangkan.
6.Ambil supplemen tambahan seperti [Set Ibu Menyusu Shaklee]

Set ini terdiri daripada ESP,Alfalfa Complex dan B-Complex shaklee.Set ini bukan sahaja meningkatkan pengeluaran susu dan mencerahkan kulit malah membantu mengawal emosi siibu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge