Jantung Bermasalah?6 Tanda-tandanya Anda Patut Tahu

Kerap kali kita rasa tak sedap badan dan menganggapnya perkara normal dalam kehidupan seharian kita.Rasa sakit kepala,pening,stres dan tiada semangat perkara biasa yang dilalui oleh kebanyakan dari kalangan kita khususnya yang bekerja.Keadaan yang nampak normal tidak semestinya bermaksud badan anda normal.Tahukah anda salah satu keadaan ‘normal’ itu adalah salah satu tanda kemungkinan jantung anda bermasalah?

Nah mari kita lihat 6 tanda-tanda berikut jika anda mengalaminya…

1.Keletihan

Image result for keletihan images
Foto credit: lelakisihat.com
  • ketika anda sedang melalukan aktiviti bersenam seperti,berjogging,bersukan dan sebagainya anda rasa cepat letih.Kadangkala keletihan dapat dirasakan ketika anda bangun dari tidur.Jika ada mengalami keadaan seperti ini segera dapatkan nasihat dan konsultasi doktor kesihatan.

2.Sakit kepala

Image result for headache images
Foto credit: medicalnewstoday.com
  • kitaran darah yang terganggu akibat keadaan jantung yang sering bermasalah menyebabkan aliran darah yang tidak lancar ke otak.Jika anda  sering mengalami sakit kepala sila dapatkan khidmat nasihat doktor.Sekiranya tidak dirawat segera ini boleh menyebabkan kompilasi pada otak.

3.Berpeluh walaupun tidak beraktiviti/bersukan

Related image
Foto credit: 123rf.com
  • Jika anda berpeluh walaupun anda tidak melakukan aktiviti fizikal seperti bersukan, kemungkinan besar jantung anda bermasalah.Kadangkala anda hanya duduk makan bersama keluarga tiba-tiba badan anda berpeluh .Tapi,dalam sesetengah kes tidak semua yang berpeluh ni bermasalah ini.Bergantung pada tubuh seseorang individu.

4.Denyutan nadi yang tidak teratur

Image result for nadi tidak stabil images
Foto credit: adijerawat.com
  • penebalan otot dalaman jantung mengakibatkan penyempitan pada ruang pembuluh darah menyebabkan tekanan darah meningkat dan menyebabkan kebocoran.Jika denyutan nadi anda rasa tidak stabil, lakukan pemeriksaan kesihatan di mana-mana klinik kesihatan yang berhampiran.

5.Rasa sakit pada anggota tubuh badan

Image result for sakit badan images
Foto credit: klikdokter.com
  • gejala lain seperti sakit pada bahu,leher,punggung dan tangan kanan/kiri.Rasa sakit ini disebabkan kerana arteri yang tersumbat dan menggangu kelancarn darah dalam kitaran darah normal.

6.Hilang selera makan

Image result for no appetites images
Foto credit: 123rf.com
  • sakit jantung mengakibatkan kebengkakan pada sel perut.Ini menyebabkan rasa loya /mual dan rasa semua makanan tak sedap.Jika anda rasa sebegini boleh cuba ESP shaklee untuk elakkan anda daripada kekurangan zat akibat kurang selera makan.
Anda mengalami hampir kesemuanya gejala diatas?Anda mungkin bermasalah jantung.Segera dapatkan konsultasi dengan doktor untuk dapatkan khidmat nasihat.Jangan biarkan terlalu lama kelak merugikan diri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge