CARA TERBAIK MENCEGAH DAN MERAWAT BATU KARANG??

  Assalamualaikum semua pembaca rayflexs.blogspot.com dan follower @nazieyar & @nazishakle.Semoga seronok dalam menjalankan apa bentuk atau aktiviti harian dalam hidup anda .

 Sebelum ini saya ada share pasal bahayanya kesan batu karang jika tidak diatasi segera.Namun,ada je cara “solve” masalah ni.

  Antaranya termasuklah;

  • minum air secukupnya (sekurang-kurangnya  2liter sehari umtuk memastikan metabolisme dalam tubuh berjalan dengan baik.
  • kurangkan pengambilan garam dalam makanan 
  • kurangkan pengambilan makanan tenusu sperti yogurt dan keju keran mengandungi kalsium yang tinggi kalsium salah satu elemen pembentukan batu karang.
  • kurangkan pengambilan makanan yang meengandungi oxalate yang tinggi kalsium seperti colkat,kacang,anggur,dan sebagainya.
  • banyakkan pengambilan makanan yang mengandungi magnesium dan vitamin b6 kerana ia boleh meningkatkan tahap kalsium dalam air kencing
  • jalankan gaya hidup yang aktif(kalsium  sangat penting untuk pembentukan tulang).Dengan kehidupan aktif ia membantu pembentukan kalsium dalam tulang sebaliknya jika gaya hidup tidak aktif diamalkan, kalsium akan beredar dalam darah dan kristal kalsium yang keras akan membentuk batu karang.

Bagi mereka yang sudah mengalami penyakit batu karang yang teruk disarankan boleh dapatkan nasihat doktor pakar.Saya sarankan anda cuba  VIVIX SHAKLEE. baca juga (kebaikan vivix shaklee).Terdapat banyak kebaikan vivix shaklee nih bukan terhad pada satu jenis penyakit sahaja.      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge