Tekanan Darah Rendah?Inilah 7 Tanda-tandanya

Kadang-kadang kita tidak boleh ramal apa yang akan berlaku semuanya baik baik sahaja.Seseorang itu nampak sihat bila dapat tahu pula dia menghidap tekanan darah rendah.Jarang saya jumpa orang yang mengalami keadaan seperti ini,selalunya yang bertekanan darah tinggi ramai.

Kita boleh tahu dari segi keadaan seseorang itu sahaja sebenarnya .Nak tahu apa ciri-ciri orang yang bertekanan darah rendah ?

1.Rasa pening/Sakit Kepala

Image result for pening kepala image
Foto credit: winnetnews.com
  • Darah tidak mampu membawa oksigen ke otak.Kesannya,otak kekurangan bekalan oksigen dan tidak dapat menjalankan kerjanya dengan baik menyebabkan anda rasa pening beberapa saat dan pengsan.

2.Penglihatan  kabur

Image result for penglihatan kabur image
Foto credit: health.detik.com
  •  Penglihatan mata anda menjadi berpinar-pinar dan tidak jelas.Anda tidak dapat memberi tumpuan penuh terhadap kerja tugasan anda.

3.Muka pucat/tidak bermaya

Image result for muka pucat image
Foto credit: necturajuice.com
  • Anda terasa lemas dan bertenaga .Ini berlaku kerana tenaga ATP yang kurang dihasilkan oleh sel kerana oksigen yang diedarkan ke sel tubuh tidak mencukupi.Tenaga dan nutrien tidak mencukupi untuk keperluan sel.Sel tubuh anda tidak dapat menjalani metabolisme dengan baik.atasi lemau.lesu,malas dengan ESP shaklee

 

4.Bernafas cepat

Image result for bernafas cepat image
Foto credit: scienceabc.com
  • Ketidakseimbangan darah untuk mengikat oksigen untuk diedarkan ke seluruh tubuh mengakibatkan paru-paru perlu bekerja lebih.Oksigen perlu diserap dengan ‘timing‘ yang betul kerana aliran daran yang tidak stabil akibat tekanan darah yang rendah.Sesak nafas boleh berlaku dan kadar denyutan jantung juga tidak stabil.
  • 7 Tanda-Tanda Masalah Jantung

 

5.Cepat mengantuk

Image result for cepat mengantuk images
Foto credit:healh.detik.com
  • Bekalan oksigen ke otak yang tidak mencukupi menyebabkan tenaga ATP yang dihasilkan juga kurang. Anda akan cepat malas dan sukar untuk memberi tumpuan pada kerja.Ada beberapa kes boleh menyebabkan depresi.
  • Vitamin B-Complex Shaklee untuk Atasi Stress

6. Sering rasa dahaga

Image result for sering rasa dahaga images
Foto credit: hk3.com.my
 
Sebagai tindak balas untuk menstabilkan tekanan darah rendah agar kembali normal,seseorang akan rasa dahaga dan sering minum air.Air membantu melancarkan pengaliran/penyerapan cecair dalam tubuh.
 Vitamin & Konsultasi:
Rayeizan Bin Mohd Hamsah
Pengedar Shaklee Kangar
SID NO: 1235083
Facebook: Nazieyar Khilzam Lau
Insta: @nazieyar,@nazishaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge