7 Manfaat Aloevera Akan Menjadikan Tubuh Anda Lebih Sihat,Cergas Dan Produktif Setiap Hari

Tahukah anda banyak-banyak lidah haiwan,lidah haiwan apakah yang boleh dimakan,dijadikan jus dan boleh merawat,meningkatkan kesihatan kulit malah membantu menjadikan kulit lebih cerah?7 manfaat Aloe Vera untuk tubuh anda.

Ya, ada,LIDAH BUAYA!!

Image result for buaya

Foto credit: nationalgeographic.co.id

No,bukan buaya ni…

maksud saya yang ni…

Image result for aloe vera image

Foto credit: food.ndtv.com

#1.Membantu merawat diebetes
Meminum jus lidah buaya secara konsisten dapat merangsang pengeluaran insulin dan membantu mengawal paras gula dalam darah.7 jenis makanan ini adalah penyebab diebetes?

Menurut kajian penyelidik Amerika yang diterbitkan dalam Journal of Alternative and Complementing Medicine mendapati individu yang mengamalkan minum jus Aloe Vera dapat mengurangkan paras gula dalam darah

#2.Merawat sembelit
Latex Aloe Vera(sejenis lebihan berwarna kuning) yang terdapat di bawahnya mampu membantu mengawal sembelit.bagaimana ostematrix mengawal sembelit?                                                                                                               

#3.Bertindak sebagai Antipenuaan
Aloe Vera mengandungi antioksida yang membantu menghalang berlakunya radikal bebas pada kulit.

Satu kajian ke atas 30 wanita yang berumur 45 tahun dan keatas dengan sapuan konsiten yang berterusan selama 90 hari,boleh meningkatkan penghasilan kolagen dan menjadikan kulit lebih anjal.

 

#4 Merawat ulser mulut
Satu kajian mendapati Aloe Vera dapat merawat ulser mulut dalam masa 7 hari.Ianya boleh dijadikan alternatif selain ubat dari farmasi seperti Bonjela dan produk-produk yang cortocosteroids.

 

#5 Mengurangkan plak gigi
Plak gigi ni boleh timbul disebabkan bakteria yang dipanggil streptococus dan Yis Candida Albicus.Jika dibiarkan,gigi akan jadi cepat reput dan gusi berdarah berlaku.Masalah ini boleh diatasi dengan berkumur-kumur dengan jus Aloe Vera dan kesannya boleh nampak selepas 4 hari.

 

#6 Meningkatkan tahap kesihatan tubuh
Aloe Vera merupakan tumbuhan hijau mengandungi banyak air.Ianya banyak mengandungi bahan bioaktif seperti vitamin,mineral,asid amino dan antioksidan.

Ia sangat banyak digunakan  dalam industri  kosmetik,keshatan,farmasi dan makanan.

 

#7 Mempercepatkan penyembuhan kesan melecur/terbakar
Aloe Vera boleh digunakan untuk merawat kesan melecur pada kulit sama ada dengan kaedah sapuan ataupun dengan meminumnya.Gel Ia juga boleh boleh merawat masalah kudis.

cara-cara mengawal parut/luka di kulit

Entri kali ini hanya beberapa sahaja dari puluhan manfaat yang terdapat dalam lidah buaya.Banyak lagi manfaat lidah buaya  ni sebenarnya.Kalau admin sambung tulis semuanya dalam entri ni takut korang jadi bosan plak sebab terlalu panjang.klik juga kebaikan ESP shaklee untuk ibu mengandung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge