10 Tanda Azheilmer yang harus anda tahu-NazieyarVitamin

Image result for alzheimer images

Azheilmer merupakan penyakit yang sering menyerang golongan yang berumur dalam lingkungan 40 dan keatas.Sehingga ke hari ini punca sebenar penyebab Alheilmer masih belum di ketahui.Namun terdapat tanda-tanda yang menunjukkan seseorang itu menghidap Azheilmer.

Antaranya ialah:

Pelupa

 • Individu yang mengalami penyakit ini sering lupa perkara yang baru terjadi.Orang seperti apabila mengungkapkan janji belum tentu ditunaikan.Mereka juga kerap menanyakan atau menceritakan hal yang sama berulang kali.

Sukar fokus

 • mereka yang menghidap Azheilmer juga sukar untuk menjalani rutin harian yang selalu dilakukan sebelumnya.Contohnya,ada yang sebelumnya pandai memasak tapi dah lupa.Lupa cara mengendalikan telefon.Mereka ini juga bekerja dengan tempoh waktu yang lebih lama dari yang biasa.      

Gangguan komunikasi 

 • sukar bercakap dan bergaul dengan betul.Selalu berhenti ketika dalam percakapan lalu binggung melanjutkan percakapannya.

Lupa meletakkan sesuatu

 • Penghidap Azheilmer selalunya lupa meletakkan sesuatu.Ini sungguh berbahaya apabila mereka curiga ada orang yang mencuri /menyembunyikan barang tersebut.Orang yang tinggal dengan penghidap masalah ini perlulah faham keadaannya.

Disorientasi

 • Sering binggung dengan waktu(hari/tarikh/tahun),ada kes yang lupa umurnya sendiri.Mereka juga binggung dimana mereka berada dan bagaimana mereka sampai disana.Orang seperti ini perlu ada teman/pemandu ketika pergi ke mana-mana.

Sukar melakukan aktiviti rutin malahan ada yang tidak tahu apa yang sedang dia lakukan.

Sukar memahami visuospasial

 • mengalami kesukaran membaca,menulis,membezakan warna malah lebih teruk tidak mengenali wajah sendiri di cermin.

Suka berseorangan 

 • Mereka menarik diri dan tak berminat daripada bergaul dengan teman-teman seperti yang dilakukan sebelumnya.

 Perubahan peribadi

 • Perubahan emosi secara drastik,binggung,depresi,curiga takut,mudah kecewa,putus asa baik di rumah mahupun di tempat kerja.
Image result for alzheimer images

  *Sila dapatkan konsultasi dengan pakar perubatan terlebih dahulu sebelum mengesahkan mana-mana individu menghidap Azheilmer*klik[kebaikan Vivix Shaklee]

  Rujukan 

  • www.webmd.com

  berminat?
  Vitamin & Konsultasi;
  Rayeizan Mohd Hamsah
  Pengedar Shaklee Kangar
  SID NO: 1235238
  call/whatsapp/sms:0132732311
  Instagram:@nazieyar & @nazishaklee
  email:rayeizan@gmail.com

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge